Lonsdale

Lonsdale is een merk met een extreemrechts imago. Het wordt vaak in verband gebracht met neo-nazisme omdat het door sommige neonazi’s als een soort ‘kenmerk’ is toegeëigend. Onder een halfopen jas blijven van de naam Lonsdale slechts de letters NSDA zichtbaar. Door de P er achteraan te denken, doen deze letters denken aan de Duitse NSDAP.

Geschiedenis

Lonsdale dankt zijn naam aan Hugh Cecil Lowter (1857-1944).  De 5de graaf van Lonsdale was een Engels edelman. Hij volgde in 1882 zijn broer George Henry op als graaf van Lonsdale.
De graaf stond bekend als bon vivant en zeer sportief en kreeg daarom de titel: Englands greatest sporting gentleman. Lord Lonsdale organiseerde in 1909 het professionele boksen in Engeland en was de president van de National Sporting Club of Britain. Als een kampioen zijn kampioenschap drie keer verdedigde, kreeg de bokser een Lonsdale-riem. Vanwege zijn verdiensten voor de bokssport is het boksmerk naar Lonsdale genoemd.

Lonsdale kleding is door veel beroemde boksers gedragen, bijvoorbeeld Mike Tyson, Henry Cooper, Mohammed Ali en Lennox Lewis.
Paul Weller van de band The Jam kocht in 1979 een aantal Lonsdale t-shirts en zorgde op deze manier voor een goed imago voor Lonsdale. Hierdoor begonnen ook niet-boksers de kleding te dragen. Lonsdale werd vanaf de jaren tachtig en negentig vooral populair onder punks en zowel linkse als rechtse skinheads. Na de eeuwwisseling werd het merk ook populair onder Nederlandse ‘gabbers’.

Extreemrechts imago

De Lonsdale dragers worden vaak gezien als neo-nazi’s en meestal wordt gedacht dat deze, vaak jonge mensen, er extreemrechtse symphatieën op na houden. De oorzaak hiervan is dat een aantal neonazi’s Lonsdale als een soort ‘kenmerk’ zien. Onder een halfopen jas blijven van Lonsdale alleen de letters NSDA zichtbaar. Een – P achter deze letters doet deze neonazi’s denken aan de NSDAP (zie onder). Een groot gedeelte van de Lonsdaledragers ontkent echter dat zij extreemrechtse gedachtes hebben. Zij dragen het merk naar eigen zeggen alleen omdat zij het mooie kleding vinden.
Het merk Lonsdale is niet vereerd met dit imago en heeft ook van alles geprobeerd het te veranderen. Een van deze acties was het op de markt brengen van een t-shirt met de tekst ‘Lonsdale loves all colours’. Ook steunden zij een aantal anti-racismedemonstraties. Een andere groep van de Nederlandse jongeren ziet het merk als de afkorting van: ‘Laat Ons Nederlanders Samen De Allochtonen Langzaam Executeren’.
NSDAP
NSDAP is een afkorting van de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij. Dit was de naam van de partij die op 24 februari 1920 ontstond uit de Duitse Arbeiderspartij. Deze partij groeide uit tot een nationaalsocialistische partij met extreem-rechtse en extreem racistische denkbeelden met als leider Hitler. In 1933 kwam de partij aan de macht in Duitsland door verleidelijke propaganda die hoog kwam te staan door de wrok van de Duitse bevolking en door terreur tegen en imidatie van politieke tegenstanders.

Plaats een reactie